Met een lach en een bos bloemen is Narendra Modi door de Amerikaanse ambassadeur in India in genade aangenomen, meldde NRC Handelsblad (14 februari 2014). ‘VS geven boycot Modi op’, stond boven het stukje. Boycot? Curieus. Twaalf jaar geleden werden in de Indiase deelstaat Gujarat duizenden mensen over de kling gejaagd, voornamelijk Moslims. Chief Minister Modi werd in welingelichte, verlichte kringen alom beschouwd als een, zoniet DE, kwade genius achter deze gruwelijke moordpartijen, die begonnen op 27 februari 2002 en door bleven gaan tot in de zomer. Mannen werden levend verbrand, kinderen met zwaarden in mootjes gehakt, vrouwen verkracht en verminkt. De moordenaars waren afkomstig uit Hindoe-fundamentalistische kringen. De aanleiding was net zo gruwelijk: bij het treinstation van de plaats Godhra vonden opstootjes plaats toen een grote groep fanatieke Hindoes met de Sabarmati Express na urenlange vertragingen uit de stad Ayodhya arriveerde; de trein trok snel weer op, maar stopte meteen daarna, even later ging één van de treincoupé’s in vlammen op. De deuren hadden waarschijnlijk op slot gezeten, waardoor meer dan vijftig passagiers door de vuurzee werden verteerd. Was er een brandbom naar binnen gesmeten? Kwam het vuur van binnenuit? Hoe kwamen de deuren op slot? Tot op de dag van vandaag zijn de antwoorden niet gevonden, maar Modi liet dezelfde dag nog weten dat het hier ging om een goed voorbereide terroristische aanval door jihadi’s, Moslim-strijders. Hij kreeg warme steun van de nationale BJP-regering, Minister van Binnenlandse Zaken L.K. Advani voorop, Premier Bihari Vajpayee in zijn schaduw. Ze zetten de deur open voor moordenaars en plunderaars.

Nog steeds verblijven er slachtoffers in vluchtelingenkampen, beroofd van huis en haard; de schuldigen lopen frank en vrij rond. Onder grote druk van onder andere de Amerikaanse diaspora heeft de VS Modi een paar jaar later laten weten dat hij geen visum zou krijgen om zijn familie te bezoeken. Van een ‘boycot’ was geen sprake, Gujarat is onveranderd een geliefd investeringsobject voor Westerse bedrijven (Nederland voorop) en Modi wordt door ondernemers gezien als iemand die ‘rust en orde’ kan garanderen. Nou dat kan hij! Zijn houding heeft hem geen windeieren gelegd, bij de volgende verkiezingen werd hij met overweldigende meerderheid opnieuw gekozen en kon hij zijn positie als Chief Minister met groot gemak handhaven. Hij is de ‘wonderboy’ van het Hindoe-fundamentalisme.

Modi speech

Modi volksmenner

Ik kan me eind februari, begin maart 2002 goed herinneren. Ik verbleef in Bombay en die stad hield de adem in. Winkels bleven dicht, er reden nauwelijks auto’s. Iedereen was als de dood dat de ‘rellen’, zoals ze de eerste dagen nog werden genoemd, zouden overslaan; in Bombay waren de littekens van de religieuze strijd tussen Hindoes en Moslims, die in de winter en het voorjaar van 1992/’93 had gewoed, nog overal zichtbaar. Toen waren er bommen ontploft, honderden doden, duizenden gewonden, onschatbare materiële schade. We belden met vrienden in Ahmedabad: ze konden vanuit hun huizen zien hoe de stad in brand vloog en hoe op straat mensen als dolle honden werden doodgeknuppeld.

De dood van oud-parlementariër (Congress Party) Ehsan Jafri was een symbool. Zijn compound in Ahmedabad werd door een meute van vele duizenden omsingeld. Er waren in de loop van de ochtend al verschillende buurtgenoten komen aanlopen, in de hoop dat ze bij hem een veilig onderkomen zouden vinden — het kon toch niet bestaan dat ze zo’n gerespecteerde politicus zouden aanvallen? Maar in de loop van de middag werd Jafri uit zijn huis gehaald, uitgekleed en door de menigte rondgedreven. Hem werd opgedragen, als Moslim, om de ‘heilige’ mantra Jai Shri Ram uit te spreken en toen hij dat weigerde werden zijn vingers afgehakt. De parade ging door. Toen hij vervolgens ook weigerde het Vande Mataram (volkslied) te zingen, werden zijn handen en voeten afgehakt. Met een drietand werd hij vervolgens opgeprikt en in een vreugdevuur geworpen. Hij verbrandde onder luid geluich van de omstanders en even later volgden de buren die bij hem hadden geschuild. De politie stond erbij en lachte vrolijk. Op naar de volgende…

Time over Modi

Modi een tweede Hitler? 

Waarom is Modi opeens weer een geliefde vriend van Amerika geworden? Ach, later dit jaar worden er in India verkiezingen gehouden en het ziet er naar uit dat de regerende Congress-partij de laan uitvliegt. Grenzeloze corruptie, zoals gewoonlijk bij deze partij en verregaande incompetentie. De kans is groot dat Narendra Modi, de nieuwe wonderboy van het Hindoe-fundamentalisme, de verkiezingen gaat winnen en Premier van India wordt. De Chief Minister van een deelstaat kun je nog wel toeblaffen, maar een Premier moet je te vriend houden, wat hij ook op z’n kerfstok heeft.